Episodes

Sunday Jun 02, 2019
26: מגילת רות – מגילת החסד: פרק מיוחד לחג השבועות
Sunday Jun 02, 2019
Sunday Jun 02, 2019
שלושה גיבורים ראשיים לוקחים חלק בסיפור המגילה: רות, האלמנה הצעירה בת ארץ מואב; נעמי, האם הזקנה ששכלה את שני בניה, שהבכור שבהם היה בעלה של רות. ובֹעז, האיכר העשיר שפגש את רות לאחר שהתאלמנה, ופרס את חסותו עליה ועל חמותה. סיפור המגילה מתרחש בפרק הזמן שבין פסח לחג השבועות, ועל כן נהוג לקרוא אותה בחג השבועות.
על פני השטח לפנינו סיפור אהבה יפה וקל להבנה, שנרקם בין איכר עשיר לבין אלמנה צעירה וענייה, שתלאותיה תמו לאחר שנשא אותה לאישה – אלא שאין דבר רחוק יותר מהאמת.
המגילה היא סיפור מורכב, שמקיים את הפרדוקס שבו "השלם גדול ממספר חלקיו". ואכן, מי שמכיר היטב את חוקי התנ"ך, יכול להבחין שהיא מושתתת על מערכת חוקים ענפה ומשוכללת, שנועדה להיטיב עם החלש ובאופן מיוחד עם האישה.
אחד החוקים האלה הם נישואיי ייבום, שבימינו הם הפכו תופעה מחפירה, שבה הדיינים היושבים בבתי הדין הרבניים, משתמשים בסמכותם, כביכול בשם התורה, כדי לעגן אלמנות ולעצור את חייהן למשך שנים ארוכות. אלא שההיפך הוא הנכון! נישואיי ייבום הם מהחוקים המתקדמים והנאורים ביותר בתנ"ך, שנועדו להגן על זכויותיה של האלמנה, ולמנוע מצב שבו היא תיהפך עגונה בידי בני משפחתו של בעלה המת!
חג שבועות שמח,
ליאורה ושרון
Comments (2)
To leave or reply to comments, please download free Podbean or
שאלה נוספת: 4. מדוע בנה של רות יורש את החלקה שקנה הגואל? גם אם יוולד לה בן ושמו יהיה כשם אביו, השדה כבר שייך לגואל ועל כן אין לו מה לרשת?
Monday Apr 13, 2020
ליאורה, תודה על הפרק המעניין! תוך כדי האזנה עלו לי כמה שאלות: 1. מהו המקור המקראי (או חוץ מקראי) לכך שאשה שבעלה מת נשארת רכוש המשפחה? 2. האם יש מקור מקראי לכך שחוקי העריות תקפים גם לאחר מות בן/בת הזוג? לפחות לגבי נישואים לשתי אחיות המקרא מציין שמדובר על מצב ששתי האחיות בחיים. מדוע לא כך גם באחים? 3. מדוע לא חלו על רות חוקי הגאולה? לכאורה רות שייכת לנעמי מכיוון שבעלה מת, ולכן יכולה (או חייבת) להימכר לעבדות ע"מ לפרוע את החוב? האם זה בעקבות כך שנעמי שחררה אותה בתחילת הסיפור?
Monday Apr 13, 2020
To leave or reply to comments,
please download free Podbean App.